Kombucha is hip, lekker en gezond, maar baal je er ook zo van dat je de hoofdprijs betaald in winkels en restaurants?
Wees niet getreurd, ik ga het je zelf leren maken voor een fractie van de prijs! Scoor een SCOBY op marktplaats, of bij een vriendin en lees deze blog goed door.
Wil je alleen het recept lezen klik dan hier.
Verderop in deze blog ga ik je vertellen wat je nodig hebt om je immuunsysteem te verwennen met deze vloeibare probiotica, maar eerst vertel ik je het begin van mijn fermenteeravontuur.
Tijdens mijn zoektocht naar een natuurlijk en voordelig middel om me, door te ontgiften, meer energie te geven en m’n immuunsysteem een boost te geven ben ik jaren geleden op het spoor gekomen van kombucha. Ik vond het wel cool klinken, exotisch en tegelijkertijd een beetje bohemian.
Mijn eerste kennismaking was in Indonesië, het jaar 2014 en op Bali om precies te zijn. Online had ik een warung gevonden waar het op de kaart stond en obsessief als ik kan zijn, besloot ik dat onze accommodatie op loopafstand van dit restaurantje moest zijn.
Aldus geschiedde het dat we in een luxer deel van Ubud, the healthfreak capital van Bali, terecht kwamen en de jacht op de gefermenteerde thee geopend werd. Destijds was mijn bloedsuikerspiegel meer een woeste oceaan, dan een spiegelglad bergmeer en daarom was ik verbaasd dat ik de kombucha kon drinken zonder al snel in een ellendige suikerdip te belanden. Het brouwen van dit drankje kan namelijk niet zonder suiker.
Terug in Nederland moest en zou ik het zelf gaan maken en omdat het toen in Nederland vrijwel nergens te verkrijgen was in winkels of restaurants zocht net zo lang totdat ik een adresje vond.
Ik kan me nog goed herinneren hoe ik daar op een koude stille ochtend met zoonlief naar toe fietste, je weet wel, in die tijd dat trapondersteuning enkel nog voor senioren was. Ploegend de Rotterdamse Willemsbrug op en dankbaar naar beneden zoevend, stampte ik richting station Blaak.
Het laatste stukje legden we af per tram, een groot feest voor een peuterjongetje! En ook voor mijn brakke benen...
We stapten uit, een waterig zonnetje brak door en na een stukje lopen vonden we het juiste adres wat ik via via gekregen had en een vriendelijke maar mysterieuze dame deed open, het ijs brak al snel toen we de residerende konijnen vrolijk door de woonkamer zagen hupsen. Over de hygiëne en bijbehorende flora en fauna zullen we het maar niet hebben ;-)
Ze vertelde me dat ze de Paleo leefstijl volgde en gaf me naast de kombucha SCOBY ook een zakje melkkefirkorrels mee, lief! Mevrouw SCOBY dobberde vrolijk in wat startervloeistof rond en ging in een zakje gewillig met ons mee naar huis, m'n zoontje hield haar vast alsof hij zijn eerste goudvis bij de dierenwinkel had gekocht.
Tsja die SCOBY, magnifiek staaltje voortplantingskunst zullen we maar zeggen, want bij elke fermentatie ronde vormt zich een baby SCOBY aan het oppervlak, die op haar (ja het zijn meisjes) beurt weer een volgende batch ‘booch' kan maken.
Maar waarom schrijf ik SCOBY toch steeds met hoofdletters zul je je afvragen? Nou het is eigenlijk geen woord maar een afkorting:
Symbiotic
Culture
Of
Bacteria and
Yeast
Ik vind het geniaal: een rubberachtig schijfje dat zelf B-vitaminen, antioxidanten en onmisbare aminozuren maakt door het water, thee en wat suiker te voeren, doe mij zo’n huisdier ;-)
En naast het feit dat je maar liefst 11 verschillende gezonde bacteriën in je giechel giet, ondersteunt het je lever om je lichaam te ontgiften door het aanwezige glucuronzuur.
Detox made yummy :-)
De suiker wordt door die bacteriestammen en gisten opgegeten en omgezet in vitamine C, zuren en enzymen, oh wat houd ik van fermenteren! Kombucha is overigens de enige reden waarom ik witte suiker en zwarte thee in huis heb, die twee zorgen namelijk voor de hoogste hoeveelheid aan glucuronzuur. Je kunt andere zoetmiddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld oerzoet, rietsuiker en maple syrup, maar die zorgen dus voor lagere hoeveelheden van dat ontgiftingszuurtje.
Per liter te brouwen Kombucha heb je de volgende spullen nodig:
- waterkoker met instelbare temperatuur, súper handig!
- voedselthermometer
- glazen (weck)pot/vaas van 1,2 liter of meer
- keukenpapier of dunne doek
- elastiek
- rietje
- trechter
En de volgende ingrediënten, deze verhouding is voor 1 liter, maak vooral meer als dat kan!
- SCOBY van minimaal 20-30 gram mét
- 50-100 ml. startervloeistof (dat is sterke kombucha)
- 1 liter water, liefst gefilterd, maar da’s weer een ander verhaal, bronwater kan ook
- 50 gram biologische (riet)suiker
- 2 gram thee, mijn favoriet is een Earl Grey die bij Thee van Sander met 10% korting te koop is, gebruik code esther10!
Of anders deze biologische thee (je kunt eindeloos variëren, maar om een sterke cultuur te kweken kan je het beste beginnen met zwarte thee).
Breng een halve liter water in een pannetje aan de kook, zet de hittebron uit, hang de was op, zodat het water ondertussen een beetje afkoelt, doe daarna de thee er in, ja klopt sommige theesoorten kan je gelijk in kokend water smijten, maar voor de zekerheid doen we dat nu even niet, veiligheid voor alles tegenwoordig ;-)
OF stel je slimme waterkoker in op 90 graden.
Laat de thee naar smaak trekken, hang bijvoorbeeld de was nog een keer op, maar dan binnenstebuiten.
Haal de thee er uit en doe de suiker er in, even roeren totdat het opgelost is.
Pak de pot, waar je de kombucha in gaat brouwen en doe daar alvast wat koud water in, maar niet zoveel dat de zoete thee er niet meer bij past.
Giet nu de warme thee er ook in, dikke kans dat het nu lauw is, maar controleer dat even van te voren en doe er want bij een temperatuur hoger dan 42 graden vermoord je je SCOBY én de startervloeistof, dubbele moord dus, daar kom je niet mee weg.
Doe de SCOBY in de lauwe slappe zoete thee en giet als laatste de startervloeistof er bij.
Dan doe je de doek, of keukenpapier, om de bovenzijde van de pot, elastiekje er om en op een plek neerzetten waar madam een poosje kan staan zonder versleept te worden. Ze houdt van rust, dan maakt ze de beste baby's.
Zelf gebruik ik altijd keukenpapier om mee af te dekken, daar schrijf ik de datum, de hoeveelheid suiker en de theesoort op, I know, briljant, je moet er maar op komen, zodat ik het kan reproduceren wanneer het recept goed in de smaak valt, ik varieer namelijk nogal eens.
Zet de pot op een warme plek, niet direct in de zon, verplaats 'm niet meer en zorg er voor dat er geen planten en huisdieren vlakbij komen. Of wandelende takken.
Na een week of twee ga je voorzichtig proeven, als het goed is begint er zich een dun laag aan het vloeistofoppervlak te vormen, dat is een nieuwe baby SCOBY. Dat is een tuthola, want ze wil helemaal niet gestoord worden, maar gewoon lekker floaten, dus pak een rietje en wriemel dat voorzichtig langs babylief en dip 'm in de kombucha, houd je vinger op de bovenkant van het rietje, dat zorgt voor een vacuüm.
Giet de thee in je mond en proef:
Mierzoet: nog lang niet klaar, over een week weer proeven.
Zoet: niet klaar, laten staan en over een paar dagen weer proeven.
Zoetzuur: prima, maar hoe zuurder hoe beter voor je gezondheid
Zurig: prima, klaar, oogsten die handel en in een afsluitbare fles doen.
Flink zuur: geen probleem, oogsten, in een afsluitbare fles doen en zoet fruit er bij, dat maakt de boel weer lekker(der).
De baby SCOBY kan je aan de kippen voeren, voor grof geld verpatsen, cadeau doen aan de buren, of in de volgende ronde samen met mama weer mee laten helpen met fermenteren.
Bewaar altijd een beetje van je zelfgemaakte kombucha, omdat je die als startervloeistof gebruikt om de volgende batch mee op te starten.
Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!
Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.
Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!
Reactie plaatsen
Reacties