Je vindt het eenvoudige en behoorlijk saaie recept hier beneden, mijn uitgebreide en niet saaie blog over kombucha vind je hier.
Welke spullen zijn handig
- Aqualine waterfilter
- waterkoker met instelbare temperatuur, súper handig!
- voedselthermometer
- glazen (weck)pot/vaas van 1,2 liter of meer
- keukenpapier of dunne doek
- elastiek
- rietje
- trechter
Ingrediënten voor 1 liter
- SCOBY van 20-30 gram
- 50-100 ml startervloeistof (extra sterke kombucha)
- 50 gram biologische (riet) suiker
- 2 gram biologische zwarte of groene thee (tip voor goede deals: Holland & Barret)
- 1 liter gefilterd water
Bereiding
- verwarm een halve liter water tot 90 graden
- schenk dit in een hittebestendige pan of iets dergelijks
- laat de thee er naar smaak er in trekken
- ondertussen de suiker in het warme/hete water oplossen
- halve liter koud water in de pot doen
- warme/hete thee toevoegen aan het koude water in de pot
- wanneer dit mengsel handwarm of kouder is doe je de SCOBY er in en daarna de startervloeistof, meet voor de zekerheid de temperatuur, het moet onder de 42 graden zijn.
- noteer (op het keukenpapier bijvoorbeeld) de gebruikte theesoort en hoeveelheden
- dek de pot goed af zodat er geen stof en vliegjes bij kunnen komen, maar niet afsluiten
- zet de pot op een plek waar je hem kunt laten staan en laat het daar al die tijd staan
- op een zo warm mogelijke plek, maar niet in direct zonlicht
- kies een plek die geventileerd kan worden, maar niet op de tocht
- na verloop van tijd kan er een nieuwe dunne (baby) SCOBY aan het oppervlak gaan groeien, dat ziet er uit als een dun vlies wat het vloeistof oppervlak bedekt, goed bezig!
- wanneer je 1 liter maakt ga je na een week voorzichtig proeven door er met een rietje wat vloeistof uit te halen, wanneer je ziet dat er een nieuwe SCOBY groeit friemel je het rietje aan de zijkant voorzichtig langs die "baby" en laat je haar verder met rust
- wanneer je 2 liter maakt ga je na ongeveer 10 dagen proeven
- wanneer het nog zoet smaakt laat je het nog een paar dagen of langer fermenteren
- wanneer het zoetzuur smaakt is het klaar!
- vis dan eerst de oude en nieuwe SCOBY er uit en doe daar 50-100 ml van je verse kombucha bij om een volgende ronde mee op te kunnen starten
- giet de rest in een afsluitbare fles op pot, je kunt hier (vers) fruit of kruiden bij doen, dat hoeft niet, maar is wel lekker
- het eindresultaat bewaar je in de koelkast
Overige noemenswaardig heden
- wil je meer lezen over kombucha? Dat kan in mijn blog en dit boek is ook erg leerzaam!
- het maakt niet uit op welke plek de SCOBY zich begeeft, bodem, halverwege, ondersteboven, oppervlak, allemaal prima
- bruine sliertjes, of het bezinksel op de bodem zijn de wilde gisten en dus helemaal gezond, ze produceren B vitaminen!
- hoe langer je het laat fermenteren hoe zuurder het wordt en hoe minder suiker er dus overblijft
- ben je per ongelijk vergeten je brouwsel regelmatig te proeven en is het veel te zuur geworden? Dan kan je er ook azijn van maken, bekijk hier mijn recept! Een SCOBY is namelijk ook een azijnmoeder.
- wanneer het een beetje te zuur is kun je met zoet fruit, vers of diepvries de smaak zoeter krijgen.
- kombucha houdt van warmte, de ideale temperatuur is 27 graden, zet haar dus tijdens het fermenteren op een warme plek, maar niet in direct zonlicht.
- onder de 18-19 graden is het heel lastig voor de cultuur om schimmels te weren, probeer dus een plek in huis te vinden die tussen de 20 en 35 graden is.
- het bewaren van de SCOBY en de kombucha drank kan in de koelkast, het fermentatie proces stopt dan
- zet je brouwsel niet naast een plant of in een dichte kast ivm kan op schimmel
Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!
Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.
Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!