Je vindt het eenvoudige recept hier beneden, mijn uitgebreide blog over jun vind je hier.
Welke spullen zijn handig
-Aqualine waterfilter
- waterkoker met instelbare temperatuur, súper handig!
- glazen (weck)pot/vaas van 1,2 liter of meer (porselein, RVS, houten vat, food-grade plastic kan ook)
- keukenpapier of dunne doek
- elastiek
- rietje
- trechter
- afsluitbare fles of pot
Ingrediënten voor 1 liter jun
- jun SCOBY van 20-30 gram
- 50-100 ml startervloeistof (sterke jun)
- 50 gram biologische honing uit de supermarkt, of liever rauwe honing
- 2 gram biologische groene of witte thee
- 1 liter gefilterd water
Bereiding
- verhit een halve liter water tot 70 graden (dat doe ik met mijn temperatuur instelbare waterkoker)
- doe de thee in een pannetje, giet het water er bij
- naar smaak laten trekken
- wanneer het handwarm of kouder is, dan de honing in de thee oplossen
- halve liter koud water in de pot doen
- thee-honing mengel toevoegen aan het koude water in de pot
- SCOBY er in doen en daarna de startervloeistof
- noteer (op het keukenpapier bijvoorbeeld) de gebruikte theesoort en hoeveelheden
- dek de pot goed af zodat er geen stof en vliegjes bij kunnen komen, maar niet afsluiten
- zet de pot op een plek waar je hem kunt laten staan en laat het daar rustig fermenteren
- op een zo warm mogelijke plek, maar niet in direct zonlicht
- kies een plek die geventileerd kan worden, maar niet op de tocht
- na verloop van dagen kan er een nieuwe dunne (baby) SCOBY aan het oppervlak gaan groeien, dat is een goed teken
- ga na 2 dagen voorzichtig proeven door er met een rietje wat vloeistof uit te halen
- wanneer het nog zoet smaakt laat je het nog een dag of langer fermenteren
- wanneer het zoetzuur smaakt is het klaar!
- vis dan eerst de oude en nieuwe SCOBY er uit, doe die in een potje of groot glas en doe daar 50-100 ml van je verse jun bij om een volgende ronde mee op te kunnen starten
- giet de rest in een afsluitbare fles op pot
- je kunt hier (vers) fruit of kruiden bij doen, dat hoeft niet, maar is wel leuk
Overige noemen waardigheden
- het maakt niet uit op welke plek de SCOBY zich begeeft, bodem, halverwege, ondersteboven, oppervlak, allemaal prima
- bruine sliertjes, of bezinksel zijn de gisten en dus helemaal gezond
- hoe langer je het laat fermenteren hoe zuurder het wordt en hoe minder suiker er dus overblijft
- vergeet je onverhoopt je brouwsel en is het veel te zuur geworden om zelfs met zoet fruit op te lappen dan maak je er gewoon azijn van, want een SCOBY is ook een azijnmoeder!
Reactie plaatsen
Reacties
Hoe verschillend is een Jun-scoby van een kombucha-scoby?
Kan ik de kombucha scoby 'heropvoeden' met mijn honing?
Ik ben imker :-)
Bij voorbaat dank!
Ha Anne,
Wat leuk dat je imker bent!
Jun is zo anders dan kombucha dat ik er een blog over geschreven heb, staat ook hier op de website.
Bij mij en m'n vriendinnen gaat jun dood met rauwe honing...
Dia blog over Jun heb ik gelezen.
Ik maak sinds kort kombucha met gepasteuriseerde honing (gewoon verwarmen in de pan waar de thee in gemaakt word) maar daar moet ik nog aan werken want het resultaat is telkens aan de (te) zure kant.
Hoe kom ik aan een jun-scoby? (had er nog nooit van gehoord)
Op marktplaats verkoopt onder andere Kombucha Queen jun scobys.
Succes!
Ik krijg vandaag of morgen een Jun, zo blij.
Maar ik snap het niet helemaal.
Gebruik je oude scoby weer of kan hij niet vaker dan 1x gebruikt worden?
Hai Inge!
De oude scoby kan steeds opnieuw weer gebruikt worden ja!
Liefs, Esther