Zelf azijn maken van jun of kombucha is super makkelijk! De SCOBY van jun of kombucha is je azijnmoeder, dat is iets anders dan een schoonmoeder ;-)
Je start met het recept voor jun of kombucha en laat het twee keer zo lang fermenteren:
Jun 4 dagen of iets langer, het komt niet op een dag aan.
Kombucha 4 weken of langer, ook hier komt het niet op een dag of week langer aan.
Dan oogst de jun/kombucha, de SCOBY kan je gewoon blijven gebruiken om weer jun of kombcuha mee te maken, vergeet niet om daar 50-100 ml van de overrijpe drank bij te doen.
Ingrediënten voor 1 liter azijn
1 liter extra lang gefermenteerde jun of kombucha
3 keer 20 gram (dus 60 in totaal) biologische (riet)suiker voor kombucha azijn
3 keer 20 gram (dus 60 in totaal) rauwe of biologische honing
Bereiding
- doe de jun of kombucha in een fles of pot van 1 liter
- 1, doe 20 gram honing bij de jun of 20 gram suiker bij de kombucha
- 2, roer dit even zodat het opgelost is
- 3, dek dit af met een doek of keukenpapier en schrijf de datum op
- na 2 weken herhaal je bovenstaande 3 handelingen
- en na nog eens 2 weken herhaal je dit weer
- klaar!
- sluit de fles af of giet 'm leeg over je salade ;-)
Overige noemenswaardig heden
- je kan nadat het klaar is de azijn filteren, het hoeft niet, bruine slierten of bezinksel is normaal, dat zijn de gisten
- er kan een nieuwe SCOBY ontstaan, die kun je gebruiken om nieuwe kombucha/jun mee te maken
- je kunt nu kruiden en bijvoorbeeld knoflook toevoegen en die een half jaar mee laten fermenteren
- de azijn is jarenlang houdbaar en blijft door gaan met fermenteren en dus steeds zuurder worden, ook in de koelkast