Wat heb je nodig aan spullen
- glazen fles of (weck)pot die je eventueel af kunt sluiten met een dop of deksel
- zeef, liefst plastic, kefir houdt niet van metaal
- kan of kom
- keukenpapier of (dunne) doek
- elastiek
- fles oid om het na de oogst in te bewaren
Ingrediënten voor 1 liter
- 100 gram biologische waterkefirkorrels (vaak op marktplaats)
- 40-50 gram biologische suiker (ik koop 'm bij Appie)
- 1 of meer stuks biologisch gedroogd fruit, bijvoorbeeld vijg.
- 1 liter gefilterd water
- 1 plak biologische citroen, niet-bio citroenen worden mishandeld met nare pesticiden
Bereiding:
Suiker in de fles/pot doen en oplossen in het water.
Kefirkorrels, gedroogd fruit en plak citroen er bij doen.
Afdekken met dop of keukenpapier/doek.
-door het met een dop of deksel af te sluiten ontstaat er wat minder alcohol.
-door het af te dekken met keukenpapier+elastiek merk ik dat de korrels beter groeien en ik schrijf er op welke verhoudingen ik gebruikt heb en wanneer ik het opgestart heb. En dat schrijf ik uiteraard op het keukenpapier, niet op het elastiekje ;-)
Na 48 uur vis je de citroen en het gedroogde fruit er uit, de citroen eet ik op, gedroogd fruit soms ook en anders zijn de kippen er blij mee :-)
De rest giet ik door een zeef in een kan, waarna ik de drank in een afsluitbare fles giet.
De korrels spoel ik af met water en gebruik ik voor de volgende ronde, geef ik aan vrienden of verkoop ik, want m'n kippen blieven het niet...
Reactie plaatsen
Reacties