Een witte of rode kool is heel goedkoop in aanschaf, verder heb je Keltisch zeezout of Himalaya zout nodig en ik ga er even van uit dat je dat toch al in huis hebt. Je kunt dingen zoals karwijzaad er aan toevoegen, maar niet omdat het moet, maar omdat het kán.
De basis is gewoon super simpel én super goedkoop hoe fijn is dat!
Voordat je begint is het leuk om te weten waar je het voor doet, zomaar een greep uit alle voordelen, lees ook nog even m'n blog over 2 andere goedkope superfoods!
Zuurkool versterkt het immuunsysteem
Zuurkool is een gefermenteerd natuurproduct en bevat daarom veel probiotica die de groei van goede bacteriën in de darmen bevorderen. Dit kan op zijn beurt het immuunsysteem versterken.
Het is rijk aan vitamine C
Zuurkool is een goede bron van vitamine C, een belangrijke antioxidant die de immuun functie ondersteunt en helpt bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam.
Bevat antioxidanten
Koolsoorten bevatten gunstige stoffen, de eerder genoemde antioxidanten en een daar van is sulforafaan, die kankerverwekkende stoffen uit je lichaam kan bonjouren. Door kool te fermenteren ontwikkelt er 15 keer meer sulforafaan, tel uit je winst!
Zuurkool is goed voor de spijsvertering
De probiotica in zuurkool kunnen ook helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Ze kunnen de balans van bacteriën in de darmen verbeteren, de opname van voedingsstoffen bevorderen en de symptomen van spijsverteringsstoornissen zoals prikkelbare darm syndroom verminderen.
Het kan helpen bij gewichtsverlies
Zuurkool bevat veel vezels, wat betekent dat het kan helpen om een vol gevoel te geven en de eetlust te verminderen. Dit kan uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies.
Kan de gezondheid van het hart verbeteren
Zuurkool bevat kalium en vezels, beide nuttig voor het behoud van een gezonde bloeddruk.
Welke spullen zijn handig
- glazen pot
- grote kom
- snijplank
- scherp mes
- gewicht, zoals een schaaltje, bakje of kommetje wat in de glazen pot past en op de kool rust, om het onder water te houden.
OF
- keukenapparaat die het voor jou in kleine stukjes, of dunne sliertjes maakt, ik heb deze
Ingrediënten
- 1 kool
- 2 eetlepels Keltisch zeezout
Optioneel:
- karweizaad, of andere kruiden die jij lekker vindt, maak het zo bont als jij zelf wilt!
Bereiding
Verwijder de buitenste bladeren van de kool, bewaar die en snijd je zelf ongans aan de rest van de kool om zo dun mogelijkse sliertjes te krijgen. OF knikker het in een keukenmachine en laat die het werk doen, maar ook dan bewaar je een buitenblad.
Doe alles in een grote kom, voeg het Keltisch zeezout toe en kneed de kool totdat je een ons weegt.
Blijf kneden totdat de kool zacht wordt en er voldoende vocht wordt afgegeven om de kool onder te dompelen.
OF doe eens therapeutisch en bedenk je op wie of wat je boos bent en zet die boosheid om in actie! Zo kun je je veilig én nuttig afreageren door de stukjes/sliertjes kool plat te rammen met een glazen fles, of ander geschikt item. Voel die woede, knal het er uit op die kool, scheld er misschien nog even bij (wanneer je alleen bent) en gun jezelf door een ongemakkelijke emotie heen te werken. Oppotten van emoties heeft geen zin, het verdwijnt er niet door en het maakt je niet beter. Overigens ken ik ook mensen die kneden als therapeutisch ervaren, maar daar hoor ik dus niet bij ;-)
Terug naar de zuurkool:
Voeg eventueel het karwijzaad of andere kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
Doe de kool en het vocht in de pot en druk het stevig aan, zodat het vocht de kool volledig bedekt. Er mag geen lucht bij de gesneden kool komen, dan heb je kans op schimmels. Er moet ongeveer 2 cm ruimte tussen de kool en de bovenkant van de pot blijven.
Leg een paar van de buitenste koolbladeren op de top van de kool en druk deze ook naar beneden, zodat ze het vocht bedekken.
Leg een gewicht op de top van de kool om de kool onder te dompelen, je mag de pot daarna afsluiten, maar het hoeft niet. Je kunt ook een zakje vullen met water en dat er boven op leggen als gewicht. Het zakje vormt zich mooi naar de pot en zorgt er voor dat er geen lucht bij kan komen. JA er zit BPA in zo'n plastic zakje, dat neem ik op de koop toe en ontgift ik wel weer met fulvinezuur.
Bewaar de pot op kamertemperatuur gedurende 1 tot 4 dagen. Wanneer je luchtbelletjes tussen de gesneden kool ziet verschijnen dan weet je dat er fermentatie activiteit is. Dat kan na 1 dag, maar vaak wat langer. Omdat het een natuurlijk proces is kan het per keer verschillen, dit ga je vanzelf zien en leren.
Controleer de zuurkool regelmatig en duw eventueel de koolbladeren weer naar beneden om ervoor te zorgen dat de kool onder het vocht blijft.
Als de zuurkool naar wens is gefermenteerd, haal je het gewicht en koolbladeren eraf en sluit de pot (weer) goed af. Bewaar de zuurkool in de koelkast en gebruik deze wanneer je wilt. De smaak blijft nog maanden door ontwikkelen.
Je kunt een theelepel van het zuurkoolsap door een smoothie (van je kinderen) doen of steeds een klein plukje er van eten, het is lekker door een salade of bij vlees.
Ik raad het af om er hete stamppot mee te maken, omdat door de hitte de gunstige bacteriën dood gaan en daar is het nu juist om te doen.
En dat is alles wat er nodig is om zelf heerlijke, zelfgemaakte zuurkool te maken en jezelf van een stukje ballast (niet doorgewerkte boosheid) te ontdoen.
Als je geen zin hebt om een half uurtje therapeutisch kool te stampen, dan is Syntol van het gerenommeerde merk Arthur Andrew Medical, een alternatief om te overwegen. Het bevat misschien niet dezelfde huisgemaakte charme, maar het kan wel helpen om je darmen gezond te houden. En als bonus kun je het bij Plent.nl met 10% korting kopen met de code esther10. Dus waar wacht je nog op? Pak die korting en maak het jezelf gemakkelijk!
Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!
Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.
Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!
Reactie plaatsen
Reacties
Hee Esther,
Dank voor het zuurkoolrecept!
Alleen vind ik het jammer dat je schrijft dat je al je agressie in de kool kunt stoppen tijdens het bereiden. Je kunt je eten energetisch verhogen door er liefdevol mee om te gaan, dat proef je terug in de zuurkool..
Lijkt me gezonder en lekkerder😍
Ik ga het zeker deze zomer maken! 🙏
Hartelijke groet, Marian Moras
Hai Marian, wat leuk dat jij ook zelf zuurkool gaat maken.
Ik begrijp helemaal wat je zegt over energie, goed om je van bewust te zijn.
Liefs,
Esther
Ik was 'm eerlijk gezegd vergeten dat ik 'm gemaakt had! Maar hij heeft heerlijk een paar weken staan fermenteren ik denk wel zeker 8 weken ofzo? en daarna in de koelkast en mmmm wat is die lekkerrrr!!! op een zuurdesemboterham met kaas mmm!
Dat zijn de leukere verrassingen Iris, eet smakelijk!