Welkom bij een wat meer technische blog over blauw licht. Wees gerust, ik ga dit schrijven in begrijpelijke taal en uitleggen waarom je honger kunt krijgen van kunstlicht, dit jou zodoende dik kan maken en wat je eraan kunt doen.
Blauw licht, een van de kleuren in het zichtbare lichtspectrum, is overal om ons heen, vooral binnenshuis en op schermen, dus informeer jezelf over de mogelijke gevolgen van dit kunstmatige licht door middel van deze blog en de bronnen.
Want wat is er aan de hand met dat blauwe licht en wat doet het met ons lichaam?
Dave Asprey, bestseller auteur van diverse boeken over gezondheid, bedacht de term 'junk light' om de negatieve gevolgen te benadrukken die overmatige blootstelling aan blauw, violet en groen kunstlicht kan hebben op onze gezondheid en prestaties. Hij zegt: “Junklicht is erger dan junkfood; het is de geraffineerde suiker onder de verlichting.” Met andere woorden, jezelf blootstellen aan kunstmatig licht in plaats van natuurlijk zonlicht of het warmere licht van bijvoorbeeld kaarsen en gloeilampen, is het als het eten van een lepel suiker in plaats van een voedzame maaltijd.
De reden waarom junklight misschien wel erger is dan junkfood, is dat het zo ingebakken is geraakt in ons dagelijks leven. Gemiddeld brengen we steeds meer tijd binnen door, onder kunstlicht. Mensen zitten ook meer achter een scherm dan ooit tevoren, wat betekent dat ze nog meer worden blootgesteld aan het overwegend blauwe junklicht van LED-schermen.
Blauw licht is een van de kleuren in het zichtbare lichtspectrum. De anderen zijn rood, oranje, geel, groen, indigo en violet, zoals in de regenboog. Deze zeven kleuren gecombineerd met elkaar creëren wit licht. Wanneer de zon op is, is dit het natuurlijke witte licht. Junklicht is echter onnatuurlijk, dit betreft vrijwel alle hedendaagse verlichting, zoals LED- en spaarlampen, óók wanneer die een andere kleur uitstralen, bevatten ze heel veel blauw licht.
Waarom is het zo blauw, ook wanneer je dat niet opvalt, of wanneer ik m'n lamp naar rood licht schakel?
Dat komt omdat LED's bestaan uit Gallium nitride, een blauwe kleurstof en een fosforcoating die een deel van het blauwe licht omzet in wit. Dit betekent dat bij het maken van LED lampen, het toevoegen van fosfor aan de LED's kan helpen om verschillende lichtkleuren te produceren. Echter, om het gewenste witte licht te bereiken, is er een verhoogde hoeveelheid blauwe stralingsenergie nodig. Zodoende komt er vrijwel altijd blauw licht van je mooie lampen af.
LED’s worden ook gebruikt voor de achtergrondverlichting van computerschermen, laptops, tv's en smartphones. Ook wanneer je je scherm dus minder fel zet, of “rood” maakt, komt er door de eigenschappen van LED verlichting nog steeds veel blauw kunstlicht van af.
Licht geeft leven en is tevens het krachtigste signaal in onze omgeving voor onze biologische klok. Dat betekent dat het licht maken, of er naar kijken, terwijl het niet de bedoeling is – à la LED verlichting – onze natuurlijke cycli ernstig kan verstoren.
Na zonsondergang kan blootstelling aan dit junklicht namelijk problemen in de melatonine productie veroorzaken doordat LED verlichting voornamelijk uit dat blauwe licht bestaat, wat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, onderdrukt.
Elke avond, wanneer de zon ondergaat, begint je lichaam normaal gesproken meer melatonine aan te maken - dat is het hormoon dat je helpt in slaap te vallen en te blijven. Merk je (nog) niks aan je slaap, dan is dat echter geen argument om te blijven baden in kunstlicht, want melatonine heeft ook andere belangrijke functies, zoals het beschermen tegen infecties, ontstekingen, kanker en auto-immuunziekten (1).
Hier is iets om over na te denken: als je dus 's avonds nog lichten aan hebt, of als je na zonsondergang en voor het slapengaan naar schermen kijkt, kan dat de productie van melatonine enorm verstoren. Dat is eigenlijk vrij logisch, omdat bepaalde soorten licht, zoals het blauwe licht, in de schepping gemaakt zijn om je alerter maken, terwijl wanneer het buiten donker is de natuur je iets anders vertelt, namelijk dat het tijd is om te gaan slapen.
Hoe kan dit mij dik maken? Ik geef je drie redenen…
De eerste reden is dat een verstoorde melatonine productie slaaptekort veroorzaakt en dat zorgt op zijn beurt ervoor dat het lichaam vergelijkbare effecten vertoont als de activering van het endocannabinoïdesysteem (eCB). Dit systeem speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de eetlust en het energieniveau in de hersenen. Het staat vooral bekend om zijn activering door stoffen zoals in marihuana en beïnvloedt de motivatie- en beloningscircuits in de hersenen, wat kan leiden tot een verlangen naar eten.
Onderzoek (2) wijst uit dat je bij slaaptekort hogere en langduriger eCB-niveaus krijgt dan wanneer je een volledige nachtrust hebt gehad.
Als je junkfood ziet en je hebt voldoende slaap gehad, kun je je natuurlijke reactie om te gaan eten makkelijker onder controle houden. Maar als je slaaptekort hebt, wordt je drang naar bepaald voedsel door het eCB-systeem sterker en kan je weerstand daartegen ook flink verminderen. Dus is de kans groter dat je het gaat eten. Doe je dit steeds opnieuw dan vliegen de kilo’s er bij de meeste mensen aan.
Ten tweede, wanneer je ’s avonds, wanneer de zon onder is, voor de televisie zit, achter een computer kruipt of op je telefoon bezig bent, dan vertel je je lichaam eigenlijk dat het nog dag is.
Al deze apparaten produceren veel blauw licht. Je hormonen begrijpen geen televisies, computers of smartphones; ze herkennen alleen daglicht, schemering en duisternis. Velen van ons krijgen ’s avonds nog trek of eetbuien, voor je hormonen is dit heel logisch, voor jou wellicht super frustrerend. Laat het me uitleggen aan je hoe dit verband houdt.
Al is het laat in de avond, wanneer jij in het kunstlicht zit of achter een scherm, dan merkt jouw lichaam dat blauwe licht van je scherm of lamp op en denkt dat het dag is. Bij daglicht hoort alertheid, maar jij begint waarschijnlijk al moe te worden en dat betekent dat je waakzaamheid afneemt. Dat betekent volgens ons lichaam gevaar, want moe worden terwijl het volop dag is, is van oudsher gezien gevaarlijk, omdat we ons kampvuur, rondrennende kinderen en roofdieren in de gaten moeten houden.
Door deze oer-programmering heeft je lijf niet in de gaten dat jij op de bank een film ligt te kijken, of op je telefoon aan het scrollen bent. Het is er op gemaakt om bij mogelijk gevaar snel in actie te kunnen komen en dat gaat het beste wanneer je energie op peil blijft. Hoe zorgt je lichaam voor die energie? Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwen Academy legt dat heel goed uit: “Door eten, het liefst iets wat snel energie geeft. Voor je hormonen is dit heel logisch. Dus ook al heb jij je nóg zo voorgenomen om ’s avonds niet meer te eten of te snoepen, je wilskracht legt het af tegen het overlevingsmechanisme van je lichaam. Dus weg zijn die laatste koekjes, of die overgebleven punt pizza…”
Reden nummer drie waardoor junklicht ons circadiaanse ritme in de war schopt en de melatonine productie onderdrukt (3) is dat we hierdoor teveel ghreline gaan produceren. Een hormoon wat verantwoordelijk is voor een toename van de eetlust. Ik hoef je niet uit te leggen wat het verband tussen meer eetlust en overgewicht is… Daarnaast neemt de aanmaak van leptine af, dit hormoon zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt, je hebt 'm al door, goede slaap is essentieel voor een goed gewicht!
Wat kan je doen tegen al dit geweld van junklicht?
Hier een paar tips over hoe je overmatige blootstelling aan junklicht kunt voorkomen en je natuurlijke bioritme ritme kunt beschermen:
- Houd een ritme aan waarin je elke dag op dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat, waarbij het prima is om in de winter vroeger te gaan slapen.
- Draag wanneer het buiten donker is een speciale blauw licht blokkerende bril die specifiek ontworpen is om je te beschermen tegen kunstlicht; dit wordt ook wel een blue light blocker genoemd. Een goede blue light blocker houdt het kunstlicht tot 520 nanometer 100% tegen. Gebruik code esther10 om bij Alina Store 10% korting te krijgen op een uitstekende én betaalbare bril!
- Ben je al drager van een bril dan kan je bij Loptimize met 10% korting een overzetbril regelen die maar liefst tot 550 nanometer blokkeert, gebruik code esther10 voor deze korting.
- Draag overdag een bril die maximaal 75% van het blauwe licht blokkeert, omdat je lichaam nog steeds een beetje blauw licht nodig heeft om actief en alert te blijven. Binnenkort ook bij Alina Store te koop!
- Gebruik verduisteringsgordijnen in je slaapkamer en/of regel met 10% korting (code esther10) een goed afsluitend slaapmasker.
- Gebruik een speciaal leeslampje wat enkel rood licht verspreidt om mee te lezen wanneer het donker is, Alina Store geeft je 10% korting wanneer je code esther10 gebruikt en verzendt dit lampje gratis!
- Zorg elke dag voor minimaal 30 minuten natuurlijk daglicht door naar buiten te gaan, ook wanneer het bewolkt is en liefst zo vroeg mogelijk op de dag.
- Overweeg om 's nachts je mond dicht te tapen, voor een betere ademhaling en dus betere nachtrust. De speciale tape van Alina Store is BPA-vrij, hypoallergeen en comfortabel, plak code esther10 er op en er gaat 10% korting af!
- Zorg ervoor dat de lichten in huis gedimd of uit zijn in de uren voorafgaand aan het naar bed gaan.
- Of vervang je LED voor een anti blauw licht lamp, oftewel Twilight Bulb, code esther10 levert je 10% korting op bij Loptimize!
- Regel een echte krachtige therapeutische infraroodlamp, waarmee je tevens een hele ruimte kunt verlichten, super handig, want je kunt 'm ook in de badkamer gebruiken en zo jezelf een lichtbad en een magnesium bad geven!
Code esther10 levert je 10% korting op deze krachtpatser. - Gebruik stickers om die vervelende kleine lampjes te verbergen die je vaak op computer- of tv-monitoren of op andere apparaten aantreft, of trek gewoon de stekker er uit 😉
- Zorg ervoor dat je ruimte maakt in je planning om elke nacht 7-9 volledige uren slaap te kunnen krijgen.
Wat heb jij voor tips om je circadiaanse ritme te beschermen? Laat het me weten via Instagram!
Liefs, Esther.
Ben je op zoek naar meer info over gezondheid, de principes van Weston A. Price, natuurlijke supplementen, GAPS en het biohacking? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!
Met een achtergrond als Orthomoleculair Therapeut en een passie voor voeding, gezondheid en natuurlijke genezing kun je bij mij terecht voor exclusieve consulten! Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, WAPF, Prometabolisch leven, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om keuzes te maken voor jouw lichaam.
Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste recepten, inzichten en kortingscodes. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot de ‘Ortho Esther’ Telegram– en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van de community, je bent welkom!
1) Benefits of Sunlight: A Bright Spot for Human Health - PMC (nih.gov)
2) Molecular ties between lack of sleep and weight gain | National Institutes of Health (NIH)
3) How Blue LEDs Affect Sleep | Live Science
Reactie plaatsen
Reacties