
Griekse sferen op je bord (zonder ticket naar Santorini)
Soms wil je gewoon iets makkelijks, snels en vooral heel lekkers op tafel zetten. Enter: deze Greek Bowl. Alles wat een Griekse salade geweldig maakt, maar dan met sappige lamsgehaktballetjes en een flinke dot tzatziki om het feest compleet te maken. Knapperige sla, zoute feta, rijpe tomaatjes en die heerlijke, zondoorstoofde olijven—je zou er bijna een ouzo bij inschenken. Maar goed, laten we eerst eten. 😏
Ingrediënten:
Voor de Griekse Bowl (voor 6 personen):
- 36 blaadjes 2 kroppen) bio Romeinse sla (of een andere sla naar keuze)
- 30 cherry tomaatjes, gehalveerd
- 150 g bio feta, verkruimeld
- 60 Kalamata olijven, in plakjes
- 6 eieren, hardgekookt
- 12 zongedroogde tomaten, uitgelekt en in reepjes
- 12-18 eetlepels tzatziki, zie recept hieronder
- 30 lamsgehaktballetjes (5 per persoon), zie recept hieronder
optioneel: gefermenteerde prebiotische aardappelblokjes á la Charlotte van Loo, klik hier voor de werkwijze
Bereiding:
-
Verdeel de sla bladeren over de borden, 6 per bord
-
Leg de balletjes in in midden en verdeel de overige 6 ingrediënten over de 6 slablaadjes
- Of doe gek en doe de tzatziki in het midden en leg daar de balletjes op, verzin dan zelf een zesde optie om op het overgebleven slablad te doen en laat mij op Instagram weten wat het was!
-
Lamsgehaktballetjes (voor ± 8 porties)
Ingrediënten:
- 1 kg lamsgehakt, te koop bij Vlees van Ons, 10% korting op je eerste bestelling met code esther10
- 1/2 tl knoflookpoeder 5% korting voor nieuwe klanten met code esther5
- 1 tl gedroogd korianderblad
- 3 tl fijn Keltisch zeezout
10% korting met code esther10 - 1 tl peper
- 2 eieren
- 15 gram verse peterselie (geknipt)
- 8 blaadjes verse munt (geknipt)
Bereiding:
-
Meng alles in een kom en rol kleine balletjes.
-
Bak ze in een pan met wat roomboter op middelhoog vuur in ±10 minuten gaar en goudbruin.
Of: 60 minuten op 150 graden in de oven
Voedzame Tzatziki
Ingrediënten:
- 250 g Griekse yoghurt
- ½ komkommer, geraspt en uitgelekt
- 15 gram verse peterselie (geknipt)
- 8 blaadjes verse munt (geknipt)
- 2 el extra virgine olijfolie, Puur Mieke*
- 1 el (vers) citroensap
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 1/2 tl gemalen peper*
- optioneel: teentje verse knoflook, geperst
*5% korting bij Puur Mieke voor nieuwe klanten met code esther5
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten door elkaar.
- Laat even staan zodat de smaken intrekken.
Verwen jezelf nog eens extra en neem een stukje taart als toetje!