Geniaal zo'n functie om foto's te bewerken tot zwart-wit!
want gescheiden yoghurt, of gescheiden kefir ziet er niet persé heel schattig uit, maar nu lijkt het bijna hip ;-)
Waarom zou je wei maken? Om zelf koeien te gaan houden natuurlijk!
Nee, nóg beter om je eigen ketchup te maken!
Waar kan je wei nog meer voor gebruiken:
- als natuurlijk conserveermiddel voor je zelfgemaakte mayonaise
- als starter voor het maken van gefermenteerde groenten, fruit en vis
- als starter voor Orangina
- om granen mee te weken, zodat ze beter verteerbaar worden door de afbraak van anti-nutriënten
Je kunt yoghurt of kefir uit de supermarkt gebruiken, kies dan het liefst voor biologische en de volle variant.
Welke spullen zijn handig?
-hoge mengkom
-vergiet of zeef
-schone (keuken)doek
Ingrediënten
-(zelfgemaakte) yoghurt of melkkefir
Bereiding
Zorg er voor dat je de doek goed uitgespoeld hebt wanneer het met wasmiddel en/of wasverzachter gewassen is, tenzij je uber eko wast met appelazijn enzo.
Leg de (natte) doek in het vergiet, hang dat op een hoge mengkom en giet dan de yoghurt of kefir in de doek. Paar uurtjes wachten en je hebt hangop. Oh ja én wei.
Bij warm weer zet je het tijdens het uitlekken in de koelkast, even puzzelen dat de doek niet gaat lekken!
Bij koeler weer zet ik het altijd gewoon op het aanrecht, lekker makkelijk.
Tip: doe dit 's avonds, dan is het de volgende dag klaar!
Wat in de doek achter gebleven is is de hangop, lekker dikke romige yoghurt of kefir.
Wat door de doek heen is gedrupt is de wei.
Schraap de hangop uit de doek en doe het in een afsluitbaar bakje, bijvoorbeeld je maag, of die van je kinderen.
Giet de wei in een glazen potje.
De rauwe wei kan je maximaal 6 maanden bewaren in de koelkast.
En de hangop ook vast wel ;-) maar dat lukt je niet, want het is super lekker door:
-bij fruit crumble
-door kwarktaart, of cheesecake, is dat eigenlijk hetzelfde?