Magnesium en meer: hoe vitamine A, D en K2 jouw magnesium level boosten

Gepubliceerd op 25 augustus 2024 om 14:00

Magnesium, vitamine A, D en K2 spelen allemaal een cruciale rol in je gezondheid, samen vormen ze een krachtig team. Wanneer je deze vitamines en mineralen in combinatie neemt, ondersteunen ze elkaars werking op verschillende manieren, waardoor je lichaam optimaal kan profiteren. Uiteraard zijn er nog veel meer samenwerkingen tussen mineralen en vitaminen, maar ik richt me nu in het bijzonder op onderstaande vier:

  1. Magnesium: Is essentieel voor honderden enzymatische processen in het lichaam, waaronder de activatie van vitamine D. Zonder voldoende magnesium kan je lichaam vitamine D niet goed omzetten in zijn actieve vorm, waardoor je minder calcium opneemt.

  2. Vitamine D: Actieve vitamine D helpt je lichaam dus om calcium op te nemen uit voeding, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden. Maar zonder de hulp van vitamine K2 kan calcium zich ophopen in de verkeerde plekken, zoals je bloedvaten in plaats van je botten, hallo aderverkalking.

  3. Vitamine K2: Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium wordt getransporteerd naar de botten waar het thuishoort, en niet in je bloedvaten, waardoor je risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Vitamine K2 werkt synergistisch met vitamine A en D, en samen bevorderen ze een gezonde botstructuur en cardiovasculaire gezondheid.

  4. Vitamine A: Vitamine A is betrokken bij het behoud van een gezond immuunsysteem en ondersteunt de werking van vitamine D. Het is ook essentieel voor gezonde huid, haar en nagels.

Nu ben ik een groot voorstander van vitaminen en mineralen uit je voeding halen, in plaats van uit een potje. Waarom? Omdat ik als Orthomoleculair Therapeut weet dat we niet, een in een fabriek gemaakte robot zijn waar je een al dan niet goedkoop, dood, synthetisch pilletje instopt en dan een fantastisch resultaat krijgt. We zijn levende wezens, ontworpen om te floreren. We zijn holistisch geschapen en dus is het in mijn ogen zó onlogisch om daar dan losse vitaminen en mineralen van de drogist in te gieten. We zijn geen auto, waarbij het oliepeil niets te maken heeft met de ruitenwisservliestof. In de natuur werkt alles samen en wanneer er harmonie is versterkt alles elkaars goede eigenschappen. Maar andersom ook, wanneer je die harmonie verstoort door er losse en dus synthetische vitaminen of mineralen in te kieperen gaat er op een andere plek iets scheef lopen.

Voeding is en blijft mijn basis.

Dat wordt echter steeds lastiger met een bodem die door het gebruik van allerlei middelen aan het verarmen is, vooral magnesium delft het onderspit.
Daarnaast staan we collectief aan steeds meer stress bloot, wat ook zorgt voor dalende magnesium niveaus, omdat ons lichaam meer magnesium verbruikt tijdens stress. Tóch is en blijft goede, onbewerkte, verse voeding de basis, hieronder lees je per nutrient in welke voeding veel aanwezig is van magnesium en vitamine A, D en K2. Verderop lees welke supplementen ik gebruik.

Magnesium:

  1. Vette vis (zoals zalm en makreel)
  2. Rundvlees (vooral in lever)
  3. Zeegroenten en Keltisch zeezout

Vitamine A:

  1. Lever
  2. Levertraan
  3. Eigeel

Vitamine D:

  1. Vette wilde vis (zoals zalm, sardines en makreel)
  2. Eigeel
  3. Levertraan

Vitamine K2:

  1. Eigeel
  2. Lever
  3. Boterolie (in gefermenteerde levertraan)

Nu ben ik niet tegen supplementen an sich! Ik ben na allerlei omzwervingen, ontdekkingen en ervaringen tot de overtuiging gekomen dat ik in de basis alleen maar op voeding gebaseerde supplementen wil gebruiken. Oer, maar dan tóch handig uit een potje. De bekende merken, óók die door bekende Nederlanders gepromoot worden, zijn vrijwel allemaal synthetisch, ik sla het aanbod tot samenwerking met zulke merken af, want ik ga voor puur natuur. Dus voor mij geen Vitakruid, Motion (Joep Rovers) of Bonusan, want mijn lichaam heeft geen synthetische vitaminen nodig. Mijn lichaam heeft voeding nodig.

Okay, dus hoe zorg ik er voor dat ik op een natuurlijke manier voldoende magnesium binnen krijg?

1. door een 100% natuurlijk mineralen complex te gebruiken
Elke ochtend en avond neem ik 3 druppels SMPL72 fulvinezuur. Door m'n water of rechtstreeks op m'n tong. Het bevat 72 mineralen, waaronder magnesium, is 100% opneembaar en helpt je tegelijkertijd te ontgiften, super spul! Waarom koos ik na maanden onderzoek voor SMPL72? Lees het hier!

2. door middel van frequente (voeten)baden met een volle hand Keltisch zeezout en 2 volle handen magnesium.
Ik voeg Keltisch zeezout toe omdat het vrijwel alle mineralen bevat die we nodig hebben. Net als vitaminen werken ook mineralen met elkaar samen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties neem ik een mineraal los in en dan van korte duur, ik wil namelijk niet dat de balans zoek raakt, hierover straks meer uitleg.
Keltisch zeezout is bij Gino van Real Roots met met 10% korting te koop! Plak code esther10 op je bestellingen en je krijgt korting op het gehele assortiment.
Wil je gelijk 5 kilo Keltisch zeezout, of meer, dan kan je hier ook bestellen.
Waarom Keltisch zeezout toevoegen? Omdat alle mineralen samenwerken en je onbalans gaat creëren door slechts 1 mineraal (magnesium) toe te voegen.

Wissel af met de 2 best opneembare vormen van magnesium:
magnesium sulfaat (=espomzout) 
magnesium chloride.
Heb je net als ik geen bad? Koop dan een Bath Bucket, een verplaatsbaar compact bad, ik pas er met mijn 1.76 meter in en mijn kinderen zijn er ook een poosje samen in gegaan. Waarom een bad? Door de huid nemen we meer op dan inwendig, in warm water gaan onze poriën meer openstaan en zo nemen we het beter op.

3. door af en toe een natuurlijk magnesium poeder door m'n water of drankjes te doen. Het is gemaakt van zeewater, in plaats van in een fabriek. Ik kies voor poeder omdat er in capsules en tabletten altijd vulmiddelen aan toegevoegd worden en dat wil ik niet. Ik voeg hier een theelepeltje Keltisch zeezout aan toe, of doe het door een van mijn Adrenal Cocktails.

Deze zuivere magnesium poeder koop ik bij Plent en ook hier geldt: met code esther10 krijg je 10% korting.
Shop bij Plent ook gelijk het meest natuurlijke supplement voor vitamine A, D en K2  en de set is compleet, want ook daar krijg je 10% korting op! (Uitgezonderd de bundledeal van 3, maar let op!  3 losse potten icm met code esther10 is goedkoper dan de bundel.)


Kalium, de beste vriend van magnesium
Wanneer je mij een beetje kent, dan weet je dat ik altijd roep: vitaminen en mineralen werken samen, neem ze niet los in! Neem ze ook niet in synthetische vorm, ons lichaam is een natuurproduct, dat voeden we met natuurproducten en niet met fabriekspreparaten.

Magnesium en kalium werken samen in je lichaam om veel belangrijke functies te ondersteunen, zoals het reguleren van je hartslag en spierfunctie. Wanneer je te veel magnesium neemt, bijvoorbeeld omdat je bijna elke dag netjes je tabletje slikt, kan dit je kaliumvoorraad uitputten. Dit gebeurt omdat magnesium de nieren kan aanzetten om meer kalium uit te scheiden via de urine. Met als gevolg dat je spierkrampen en hartkloppingen kunt krijgen. Niet handig. Dit kan ook gebeuren wanneer je elke dag een (voeten)bad neemt met magnesium en Keltisch zeezout. Ondanks dat dit zout een scala aan mineralen bevat,  zit er te weinig kalium om de balans volledig goed te houden.

Dit kun je voorkomen door 
1) heel bewust om te gaan met het suppleren van magnesium en dus niet lukraak een supplement te gebruiken
2) kaliumrijke voeding te eten

Mijn favoriete manieren om voldoende kalium binnen te krijgen is door middel van gerechten met cacao, courgette en banaan te nuttigen, liefst wanneer ik in m'n Bath Bucket dobber. Mijn suikervrije brownie is gezoet met banaan, bevat uiteraard cacao en smaakt extra lekker wanneer je in een magnesium-zoutbad ligt te soaken ;-)
Daarnaast zijn de al eerder genoemde Adrenal Cocktails een uitstekende bron van kalium.

Deze blog ging specifiek over magnesium, in relatie tot het mineraal kalium en de vitaminen A, D en K2, uiteraard bestaat er dan nog het vitamine B en vitamine C complex, met die 2 er bij heb je het hele arsenaal aan vitaminen en mineralen compleet!

Vitamine B complex koop ik in hun natuurlijke vorm bij Real Roots (waar je ook je Keltisch zeezout koopt!).
Alle B vitaminen en dus ook B12, zitten in de orgaanmix. Code esther10 geeft jou 10% korting.

Vitamine C complex is biologisch en koop ik bij Plent (net als de magnesium poeder en de levertraan!) ook hier krijg je 10% korting op met code esther10

Compleet boodschappen lijstje:

Plent, code esther10 = 10% korting
-magnesium poeder om oraal in te nemen
-vitamine C complex
-vitamine A, D, E en K2 (bonus: omega 3!)

Real Roots, code esther10 = 10% korting
-Keltisch zeezout
-vitamine B complex

SMPL72, geen code nodig
-mineralen complex (fulvinezuur)
Via bovenstaande link is het 4e flesje gratis, bestellen met familie en vrienden is super slim!
Wil je de eerste maand van je abonnement gratis? Klik dan hier, een code is niet nodig.

Grootverpakkingen voor in bad.
magnesiumsulfaat
magnesium chloride
Keltisch zeezout

Hartelijk dank voor het lezen!
Heb je vragen? Stel ze via Instagram!

Wil je bij m'n gratis community op Telegram? Welkom!